toplotne črpalke

Toplotne črpalke

toplotne črpalke

V kolikor želite privarčevati pri stroških za ogrevanje in hkrati pripomoči k znižanju obremenitve okolja s CO2 je vgradnja toplotne črpalke odlična izbira.

Prednosti ogrevanja s toplotno črpalko:

vodovodne inštalacije sanitop Visoki prihranki v primerjavi z ostalimi sistemi ogrevanja

vodovodne inštalacije sanitop Zelo kratka doba, v kateri se vložek toplotne črpalke povrne

vodovodne inštalacije sanitop Stroški ogrevanja sanitarne vode se zmanjšajo za več kot štirikrat

vodovodne inštalacije sanitop Možnost priklopa na radiatorsko ali talno ogrevanje

vodovodne inštalacije sanitop Ogrevanje stavbe ali samo ogrevanje sanitarne vode

vodovodne inštalacije sanitop Subvencioniranje s strani EKO sklada


Pošlji povpraševanje

Ime

E-mail

Vprašanje


O toplotnih črpalkah

V osnovi toplotne črpalke delimo na sanitarne toplotne črpalke in toplotne črpalke za ogrevanje prostorov.


Sanitarna toplotna črpalka je namenjena zgolj segrevanju sanitarne vode in tako deluje samostojno ali pa vezana vzporedno z drugim sistemom ogrevanja. Primer vzporedne vezave je lahko kotel na drva, ki segreva hišo in sanitarno vodo, ko pa je temperatura v kotlu prenizka, sanitarna toplotna črpalka avtomatsko dogreje vodo na nastavljeno temperaturo. Sanitarno toplotno črpalko brez uporabe kotla na drva, v taki kurilnici uporabljamo za ogrevanje sanitarne vode tudi v nezimskem času.


Toplotne črpalke za ogrevanje objektov delimo na visokotemperaturne in nizkotemperaturne toplotne črpalke:

Visokotemperaturna toplotna črpalka dosega višje temperature dvižnega voda, in sicer do 80°C. Zato je taka toplotna črpalka primerna za segrevanje radiatorjev in slabše izoliranih stavb. Visokotemperaturno toplotno črpalko največkrat montiramo v obstoječe stabe.

Nizkotemperaturna toplotna črpalka dosega temperaturo dvižnega voda do najceč 55°C. Taka toplotna črpalka je namenjena ogrevanju s talnim gretjem ter ogrevanju bolje izoliranih objektov. Nizkotemperaturno toplotno črpalko največkrat montiramo v novogradnjah.

prenova koplanice koraki

Glede na zajem energije toplotne črpalke delimo na zrak/voda, voda/voda, geotermalne toplotne črpalke:

Toplotna črpalka zrak/voda je najbolj pogosta toplotna črpalka, ki energijo zajema iz zraka z zunanjo enoto toplotne črpalke. Investicijsko je najcenejša in obenem najbolj enostavna za montažo.

Toplotna črpalka voda/voda je tip toplotne črpalke, ki zajema energijo iz vode, ki jo črpamo iz vrtine. Za montažo sta potrebni dve vrtini, ki ju lahko izvrta naše partnersko podjetje.

Geotermalna toplotna črpalka izkorišča toploto geosond, ki se nahajajo v vrtinah. Za izdelavo vrtin in vstavitev geosond poskrbi naše partnersko podjetje.


Na kaj je potrebno biti pozoren pri izbiri toplotne črpalke:

Moč toplotne črpalke - Premalo močna toplotna črpalka nikoli ne bo dovolj segrela prostora in sanitarne vode. Premočna toplotna črpalka pa pomeni prevelik investicijski strošek, zato vsem svojim strankam izdelamo prejektno dokumentacijo v kateri točno izračunamo toplotne potrebe in toplotne izgube objekta.

COP (Coefficient of Performance) - Ali grelno število je razmerje med vloženo in pridobljeno energijo. Večina toplotnih črpalk se giba v COP območju 3-4, kar pomeni da za 1kW vložene energije dobimo 3-4kW toplotne, ostalo energijo pa toplotna črpalka pridobi iz zajetega zunanjega zraka oz. vode iz vrtine ali geosonde.

SCOP (Seasonal COP) ali SPF (Seasonal Performance Factor) -Zaradi zunanjih vplivov (različna temperatura) COP ni konstanten in zato učinkovitost toplotne črpalke ni vedno enak. SCOP oz. SPF popisuje povprečno grelno število skozi sezono, s čimer dobimo bolj relavanten podatek o dejsnki učinkovitosti toplotne črpalke.

prenova koplanice koraki

Pogosta vprašanja:

Ali lahko pridobim nepovratna sredstva EKOSKLAD-a?
EKOSKLAD vsakoletno podeljuje nepovratna sredstva za vgradnjo energetsko učinkovitih sistemov, tako pri novogradnjah kot pri prenovi. Za svoje stranke mi pripravimo vso potrebno dokumentacijo, ki jo stranka samo še podpiše in pošlje.

Do katere zunanje temperature deluje toplotna črpalka zrak/voda?
Različno od proizvajalca večina toplotnih črpalk deluje do najnižje zunanje temperatume med -15°C in -25°C.

Kaj če je zunaja temperatura prenizka in toplotna črpalka ne deluje?
V primeru, da je zunanja temperatura prenizka se vklopi BUH (sekundarni grelec), ki poskrbi, da sistem ogrevanja še vedno deluje.

Kaj je kompaktna in kaj split toplotna črpalka?
Kompaktna toplotna črpalka je sistem, ki je zapakiran v eni enoti, ki se nahaja zunaj. Split pa je sistem, ki sestoji iz notranje in zunanje enote.

Kako sta povezani notranja in zunanja enota toplotne črpalke?
Poleg elektro in komunikacijske povezave sta enoti povezani ali s plinom ali z vodo. Vodi je dodan glikol, ki preprečuje, da bi le-ta zamrznila.

Kako pravilo izberem najbolj optimalno toplotno črpalko za svoj objekt?
Pomemben je ogled objekta ter potrebe lastnika objekta. Na podlagi teh in zbranih podatkov o objektu stranki pripravimo projektno poročilo, ki vsebuje izračune toplotnih potreb in toplotnih izgub objekta, shemo predlaganega sistema, predvidene stroške obratovanja in ostale potrebne podatke, da najdemo najbolj energetsko učinkovito rešitev za vas.

Ali se toplotna črpalka uporablja tudi za hlajenje?
Da, nekateri modeli toplotnih črpalk omogočajo tudi ohlajevanje.

Kdaj se mi investicija v toplotno črpalko povrne?
Enotnega časa povrnitve investicije ni, saj je ta čas odvisen od vrste dejavnikov. Čas povrnitve investicije se lahko izračuna kot relacija med trenutnim stroškom ogrevanja ter investicijo in ocenjenim stroškom, ki je del projektnega poročila, ki ga pripravimo kot del ponudbe.

Oglejte si še...